Boterbier recepten
Heerlijke boterbier recepten om van te smullen
De meesten van ons kennen boterbier als een lekker drankje om aan het einde van de dag even mee bij te komen, maar wist je dat boterbier ook goed gebruikt kan worden om te bakken? Wij hebben een aantal originele boterbier recepten op een rij gezet zodat jij dit weekend lekker aan de slag kan. Pak dus je Harry Potter wand en begin maar vast met roeren!
Boterbier recepten
Hoewel boterbier het woordje bier in de naam heeft zitten, wordt het vaak niet met alcohol gemaakt. Het hoofdingrediënt is koolzuurhoudend water. Laat dit nu toevallig een geheim ingrediënt zijn waardoor bepaalde lekkernijen veel lekkerder gaan smaken! Laten we gauw gaan kijken wat we allemaal met boterbier kunnen maken.
Boterbier pannenkoeken recept
Wie houdt er nu niet van een lekkere pannenkoek op zijn tijd? Vooral als het een boterbier pannenkoek is! Het geheim van de Luna Lovegood pannenkoek is niet alleen het gebruik van boterbier, maar ook mayonaise. Door deze combinatie krijg je met dit boterbier recept een lekker luchtige pannenkoek. Pas wel op dat ze niet te luchtig worden anders zweven ze weg!
Wat heb je nodig?
-
2 eieren
-
300 ml boterbier
-
4 eetlepels mayonaise
-
190 gram meel
-
boter of olie
Allereerst moet je de eieren met het boterbier mengen. Als dit allemaal goed gemengd is kun je de mayonaise eraan toevoegen en het tot een geheel roeren. Daarna voegen we het meel toe en roeren we alles tot een glad beslag. Let op dat, net als bij spreuken, het beste resultaat behaald wordt met de pols.
Nu het beslag klaar is kunnen we de boter of olie in de koekenpan laten smelten. Wacht tot de boter compleet gesmolten is en gaat bubbelen. Meng nu een pollepel vol beslag in de pan en bak de pannenkoek op een laag vuur ongeveer drie minuten. Zodra de bovenkant een beetje droog begint te worden kun je de pannenkoek omdraaien en de andere kant twee minuten bakken.
Nu heb je een heerlijke pannenkoek met een boterbier smaakje! Maak het geheel af door een lekkere topping zoals chocoladesaus of fruit toe te voegen. Wil je je pannenkoek geheel in Harry Potter thema afmaken dan kun je ook kiezen om deze te versieren met Smekkies in alle smaken, die we in het Engels kennen als Bertie Bott's every flavour beans, of een chocolade kikker. Als de mayonaise te sterk is kun je volgende keer wat minder gebruiken of het geheel achterwege laten.
Boterbier Jello shots recept
Ben je op zoek naar een origineel boterbier recept voor feestjes? Dan zijn boterbier jello shots een uitkomst. Dit recept kun je ook à la Fred & George maken door wodka te gebruiken. Dit recept heeft de Wemel tweeling ontwikkeld na een leuke avond met Viktor Krum. Gezelligheid verzekerd!
Wat heb je nodig?
-
375 ml boterbier
-
3 blaadjes gelatine
-
suiker
-
karamelsaus
-
slagroom (optioneel)
-
wodka (optioneel)
Wat moet je doen?
Eerst gaan we de jello maken. Om dit te doen giet je het boterbier in een steelpan en doe je hier 3 blaadjes gelatine overheen. Laat deze 2 minuten liggen zodat de gelatine zacht kan worden en zet het vuur op een laag pitje. Blijf roeren tot de gelatine volledig opgelost is (ongeveer 2 à 3 minuten) en haal de pan van het vuur af. Als je ervoor kiest om er wodka in te doen, moet je dat er nu doorheen roeren. Zet de pan daarna even opzij.
Nu is het tijd om wat karamel- of butterscotchsiroop op een klein bordje te doen. Pak een ander bord en doe hier wat suiker op. De shotglaasjes kun je nu ondersteboven in de siroop dippen zodat deze een plakkerige rand krijgen, om ze vervolgens ook in de suiker te dippen. Als het goed is heb je een feestelijk versierd glaasje! Nu hoef je alleen nog het boterbier jello mengsel in de shotglaasjes te gieten en deze 3-4 uur in de koelkast te laten verstijven. Serveer met een beetje slagroom om het af te maken.
Boterbier schepijs recept
Boterbier kennen we natuurlijk al als een heerlijk drankje, zowel warm als koud, maar hoe gaaf zou het zijn om ook nog eens boterbier ijs te kunnen eten? Met recept van professor Sprout wordt het gegarandeerd een succes!
Wat heb je nodig?
-
2 flesjes boterbier
-
600 ml verse slagroom
-
40 ml melk
-
vanille extract
Wat moet je doen?
Om de smaak van boterbier te behouden in het ijs is het noodzakelijk om een soort siroop te maken. Daarom gaan we eerst de inhoud 1 vol flesje boterbier in een steelpan doen en deze laten koken. Het is de bedoeling dat er ongeveer 1/6 van het boterbier overblijft wanneer we de pan van het vuur afhalen. Je kunt de siroop tijdelijk even in een maatbeker bewaren en op kamertemperatuur laten komen.
Nu komt het echte werk: boterbier ijs maken. Voor de beste resultaten wil je een ijsmachine gebruiken, maar als je deze niet hebt is dat ook geen probleem.
Met ijsmachine:
Eerst moet je de slagroom, melk, een klein beetje vanille extract en een kwart van het boterbier in de machine doen. Nu kun je het gaan mixen. Zodra het mengsel goed door elkaar gemengd is kun je nog een kwart van het boterbier in het apparaat gieten. Nu is het zaak om de machine zijn werk te laten doen tot het mengsel de vorm van ijs begint te krijgen. Nu kun je het ijs in een tupperware doos scheppen en één uur in de vriezer laten staan. Na één uur haal je het ijs er weer uit om ongeveer 3/4 van de siroop die we eerder hadden gemaakt door het ijs heen te scheppen zodat de smaak extra sterk is. Stop het ijs weer terug in de vriezer en laat het minimaal 8 uur staan.
De siroop die je over hebt kun je gebruiken als topping!
Zonder ijsmachine:
Als je geen ijsmachine hebt kun je de slagroom, melk, een klein beetje vanille extract en de helft van het boterbier in een beslagkom doen. Mix de ingrediënten met een mixer tot een glad beslag. Je kunt dit beslag nu tijdelijk laten staan om een grote boterhamzak te pakken en deze voor een gedeelte te vullen met ijsblokjes. Het liefst strooi je ook nog een beetje zout over de ijsblokjes zodat het ijs nog kouder wordt. Het mengsel doe je nu in een kleiner boterhamzakje. Dit boterhamzakje plaats je vervolgens in de grotere zak en plaats je in de vriezer. Haal het er na één uur weer uit om de inhoud nogmaals even te mixen door de inhoud als het ware te masseren. Leg het vervolgens weer terug in de vriezer en doe dit een uur later weer. Hierna moet het mengsel minimaal 8 uur lang in de vriezer blijven.
De siroop die je gemaakt hebt kun je gebruiken als topping wanneer het ijs helemaal klaar is. Voor de lol kun je er ook een stukje peterselie in steken alsof er een Mandrake vast zit in de sneeuw ;)